За нас.

ОТБЛИЗО МЕДИЯ е сдружение с предмет на дейност създаване на интерактивни медии, уеб дизайн и реклама, интернет доставки и мрежова администрация, сървърни конфигурации, домейн и хостинг услуги, изграждане на локални мрежи и решения, видеонаблюдение, хардуерни и софтуерни технологии, сервизно обслужване на компютри, поддръжка и оптимизация на сайтове.

Целта на ОТБЛИЗО МЕДИЯ е чрез няколко свързани с една основна идея сайтове, да се отговори на различните потреби и нива на социална комуникация. Членовете на общността определят насоката и съдържанието на медиите като автори или посредством динамична връзка с администраторите и модераторите на сайтовете чрез идеи, мнения и предложения.

Идеята за създаване на общност от електронни медии с основен домейн Оtblizo.com се структурира и реализира на базата на три основни фактора - медийната ситуация в България, отношението на медиите към живота на хората извън столицата, възможностите на социалния феномен интернет.

 Фактор номер едно се корени в съвременната медийна ситуация в България. Медиите в България като реално олицетворение и продукт на дадени обществени отношения се изграждат и структурират от принципи и механизми, които в голямата си част са далеч от изискванията на обществената необходимост. В така наречения "преходен период" през последните 27 години медийната ситуация в България може да се определи само като един голям хаос. Една част от медиите в България са създадени като филиали или проекти на чуждестранни медийни групировки и организации. Друга част от медиите са погълнати или зависими от нашенски икономически или политически структури. В днешното българско общество, което не се е отърсило от зависимия начин на мислене и при липса на демократична нагласа и опит, за независими медии не може да става и дума. Съвсем естествено е тогава ниското ниво на доверие към медиите особено в последните години. Новини в телеграфен стил, търсене на евтини сензации, фабрикуването на такива, умишлена дезинформация, океани от сапунени серияли, чалга - порнография и откровена простащина. Разминаването с потребите на хората от обективна и достоверна информация е толкова осезаемо, че напоследък обществото се информира главно по разпространявани между хората слухове и предположения, точно както по времето на социализма, но сега се използват свободните и нецензурирани социалните мрежи и алтернативните медии в интернет. Естествено продължава и изпитаната традиция на противопоставяне на столица и провинция. За София се пише и се говори така, като че ли друга част на България не съществува или много рядко се сещаме за нея. Как тогава едни малки населени места биха могли да попаднат в някакъв новинарски поток, освен ако не става въпрос за някакво сензационно събитие или тежко криминално проявление. Животът, поминъка, всекидневието, радостите и грижите на хората в тези малки и не толкова малки населени места на България остава далеч извън полезрението на медиите.

 Фактор номер две е свързан с отношението на медиите към малките селища и живота на хората извън столицата. Епизодично появяващите се статии и материали в медиите за малките селища, като например селищата от региона на Долна баня, Костенец и Габровица, се въртят основно само около наличието на минерална вода в региона. Още по учудващо и будещо недоумение е как са представени селищата от региона в интернет и особено в търсачките. При търсене в Гугъл за Долна баня например, освен официалния сайт на община Долна баня, Уикипедия, сайта на читалище "Рила" и няколко страници във Фейсбук, които дават по- подробна информация за Долна баня, всичко останало е линкове на хотели, къщи за гости, букинг сайтове, сайтове за настаняване за нощувки, спа дестинации и криминална хроника. Никаква информация, нито за историята, нито за бита, поминъка и културата на хората в този регион. По същият начин са представени в интернет всички малки населени места в България. Така че втората цел на общността ОТБЛИЗО МЕДИЯ е да представи хората от тези селища, историята на селищата, природните красоти, както и да послужи като медия за публикуване на бележки, статии, отзиви, снимков и видео материал, като предоставя медийното пространство на ОТБЛИЗО МЕДИЯ, домейна Otblizo.com и приема предложения за направа на сайтове и представяния на всяко едно селище в България.

 Третият фактор се корени в самата същност на интернет. Освен постоянно развиваща се високотехнологична среда, освен безпрецедентната в обхвата си аудитория, интернет създаде възможност за безпрепятствена размяна на информация, която далеч изпреварва в това отношение останалите видове медии. Социалните мрежи са съвременен феномен, който спокойно може да бъде наречен социална революция, подобно на духовната и индустриалната революция в развитието на цивилизацията. Интернет средата трудно може да бъде цензурирана или монополизирана. Неколкократните опити за налагане на цензура и контрол върху интернет пространството от правителства и служби на отделни държави срещна непознат до момента световен обществен отпор и утвърди интернет като наддържавна, преодоляваща териториални, религиозни и етнически граници световна обществена медия, предназначена за всеки един отделен човек. Всеки има право да получава или създава информация. ОТБЛИЗО МЕДИЯ предоставя тази възможност на своите потребители чрез всички сайтове на общността Otblizo.com .

Сайтът ОТБЛИЗО МЕДИЯ е основната съставна част на общността Otblizo.com. ОТБЛИЗО МЕДИЯ Ви дава възможност да публикувате Ваши статии, очерци, новини, впечатления, снимки, албуми и колекции, да създавате събития, да споделяте мнения и идеи, да пускате обяви, както и да намерите нови приятели в социалната ни мрежа. При това напълно безплатно и със свободен достъп до всички опции на медията.

* Социални медии е термин, който се отнася до уеб базирани и мобилни технологии, използвани, за да превръщат комуникацията в интерактивен диалог. Хората ги използват, за да споделят мнения, опит, виждания и всякаква друга информация помежду си. Социалните медии могат да бъдат в различни форми: текст, изображения, аудио и видео записи. Основно социални медии представляват съвместни проекти (Уикипедия), блогове и микроблогове (Twitter), обществено съдържание (YouTube), социални мрежи (Facebook), виртуални сайтове за игри (Warcraft) и виртуални социални светове (Second Life). В по-широк смисъл, социални медии са всички онлайн технологии, които позволяват на хората да публикуват, разговарят и споделят съдържание онлайн.